torsdag 17 mars 2011

Jobb innan 18 års ålder och jobbtips för ungdomar i Värnamo kommun

En anställning hos oss på Aktiv Bemanning kräver oftast att du fyllt 18 år. Det handlar om att vi inte vet vilka arbetsuppgifter som kunderna ringer om framåt och vi behöver flexibla människor som kan jobba med så många olika arbetsuppgifter som möjligt. Vi har även krav på bil och körkort för att våra medarbetare ska kunna ta sig till alla våra kunder.

Är du yngre än 18 år så finns det ändå en möjlighet att få både arbetslivserfarenhet, referenser och extrapengar men det finns lite fler regler.

16 år - 18 år
Ett arbete i denna ålder kräver att du inte jobbar ensam och särskilt inte om du ska hantera pengar och det finns risk för rån. Arbetet får inte heller vara på ett sätt som gör att du kommer i kontakt med starka kemikalier eller tvingas göra tyngre lyft. Arbetsstationen får inte heller göra att du kommer i för nära eller måste hantera en maskin som kan innebära en skaderisk.
 
Exempel på arbeten att söka:
Begränsningarna i denna ålder är ändå inte jättehöga och det finns en mängd arbeten som du faktiskt kan söka.

13 år - 15 år
För att få en anställning i denna ålder så krävs det att du har ett intyg av dina föräldrar/vårdnadshavare. På arbetsplatsen så måste du ha en handledare som utbildar dig i arbetet och du får inte jobba ensam eller sitt i en kassa i t.ex. en matvarubutik.

Exempel på arbeten att söka:
Enklare industriarbeten
Jobba i affär

Yngre än 13 år
Det enda du får jobba med om du är yngre än 13 år är väldigt enkla och riskfria jobb  med kort arbetstid. Det krävs intyg från förälder eller vårdnadshavare för att en arbetsgivare ska få anställa dig.

Exempel på arbeten att söka:
- Sälja majblommor, jultidningar, julkort eller fröer beroende på säsong.
- Artistframträdande, skådespeleri eller statistroller (med tillstånd från arbetsmiljöverket)
- Bärplockning

Förutom ovanstående regler så finns det regler för raster, pauser, ledighet och hur mycket du får jobba beroende på ålder.

Ref: lo.se/ung

Arbete för ungdomar  i Värnamo Kommun
Går du i klass nio i grundskolan eller på gymnasiet så har du möjlighet att söka feriearbete på kommunen i Värnamo. Läs mer om att jobben på Värnamo kommuns hemsida som du kommer till om du klickar på denna meningen.

Lycka till med arbetssökandet!

Inga kommentarer: